Interieurinspiratie: dit zijn de 3 trendkleuren van 2023

Wat zijn de trendkleuren van het moment? Van aards tot fris en gedurfd: je ontdekt de top drie hier. Om de kleuren tot leven te brengen, deelt interieurstyliste Evelyne van Vlerken van Jackie Woo handige tips.

Trendkleur #1: terracotta

Letterlijk vertaald is terracotta gebakken klei. Waarom is de tint zo populair? De aardse mix van rood, oranje en bruin doet je dromen van vakantie en zuiderse warmte. Evelyne van Vlerken van interieurbureau Jackie Woo legt uit: “Kleur heeft een psychologisch effect, want het bepaalt de temperatuur in huis. Een rode kamer waarin het twintig graden is, voelt bijvoorbeeld warmer aan dan een blauwe.”

Het rustgevende karakter van terracotta past perfect in je slaapkamer. Die verdient extra warmte, omdat je er je dag rustig start en afsluit. Wil je familie en vrienden laten meegenieten van de warmte van terracotta, dan breng je het als accent aan in je woonkamer.

Evelyne: “Terracotta sluit aan bij verschillende interieurstijlen, waarvan bohemian de meest logische is. De kleur combineer je met natuurlijke materialen, zoals rotan, hout of luchtig linnen. Of met webbing, een soort van rotan vlechtwerk. Beige beton, kurk of koper matchen er ook mooi mee.”

In zo’n boho interieur kom je vaak stuc tegen, een ruwe, aardse techniek. “De kleur op je muur ziet eruit alsof hij met vegen en structuur is aangebracht – zo’n beetje ‘back to the roots’.” Kasba behang is een alternatief waarin je die textuur herkent.

 

In een modern interieur combineer je terracotta dan weer met strakke, geometrische vormen. “Die zorgen voor een industrieel of Scandinavisch karakter. Het verschil zit in de hoofdtonen: in een industrieel interieur hou je die strak en donker, in een Scandinavische ruimte zacht en licht.” Gedempte tinten herken je in de artistieke vlakken van Collage en de bogen van Colonnade behang.

“Glad marmer past mooi bij de moderne stijl, net als messing. Dat goudkleurige materiaal zorgt voor een luxueuze touch.”

Hou je meer van de klassieke stijl? Daarop speelt de gekraakte aarde van Texture behang in. “Terracotta matcht met elementen die je klassieke interieur robuuster en zwaarder maken. Denk aan leer, linnen bankstellen en houten, brede planken of grote meubelstukken.”

Andere kleuren om het totaalplaatje af te werken, stem je af op je stijl. “Als je het geheel rustig en licht wil houden, gebruik je gedempte tinten, zoals roze, beige of wit”, zegt Evelyne. “Of je springt op de ton sur ton-trend: je werkt met dezelfde kleur, maar andere nuances, zoals bruin, rood en oranje. Hou je donkere hoofdtonen aan, dan kies je voor contrasterende kleuren. Koud grijs, bijvoorbeeld. Of als het echt speels mag, breng je gewaagd geel aan.”

Trendkleur #2: groen

Met een knipoog naar Moeder Natuur maken koude en warme groentinten hun comeback. Zo zorgt pastelgroen in je slaapkamer voor een fris karakter, terwijl donkergroen een rustgevend hotelgevoel creëert. Waar de kleur even goed tot z’n recht komt? “In een werkkamer, omdat groen je concentratie stimuleert en je stressniveau vermindert”, legt Evelyne uit.

De interieurstijl die groen uitstraalt, hangt af van de tint. Fris appelgroen doet je denken aan een retro stijl, net als oudgroen. Tel daarbij het visgraatmotief van Chevron behang en je brengt je ruimte in nostalgische sferen. “In zo’n interieur werk je met materialen van toen, zoals donker hout, fluweel en vintage meubels met kleuraccenten.”

De ruwe mix van groen en grijs van Duotone behang past op zijn beurt in een modern, industrieel interieur. Het ultieme loftgevoel creëer je door je ruimte aan te kleden met statement meubels en rauwe materialen, zoals staal of baksteen.

In een Scandinavisch interieur herken je licht- of pastelgroen, terwijl je in een boho ruimte donkergroen tegenkomt. “Voor een natuurlijke look combineer die nuances met licht hout, rotan, linnen en planten. Voeg details in messing toe et voilà: een instant wow-effect.”

Je hoeft het trouwens niet bij één tint groen te houden, vertelt Evelyne. “Voor een gelaagd effect en diepte in je ruimte ga je voor ton sur ton. Neem bijvoorbeeld lichtgroen als basiskleur en donkergroen als accentkleur. Ook leuk in huis is een mosmuur, een wand met echte planten.”

Een populair alternatief waarin nuances van groen de hoofdrol spelen, is panoramisch behang met een natuurprint, zoals Green Jungle. Een aanrader als je met weinig moeite een maximaal effect wil. “In kleine ruimtes kun je je helemaal laten gaan. Denk aan je hal of toilet, plaatsen waar amper meubels staan. Gebruik je zo’n behang in je woonkamer, slaapkamer of badkamer, dan kies je best voor een accentmuur.”

Voor rust en evenwicht vul je groen aan met zachte, neutrale basiskleuren zoals wit, beige, taupe of grijs. Of als je fan bent van subtiele color blocking, kun je bijvoorbeeld pastelgroen samenbrengen met pastelroze. Liever een felle variant? Ga voor roze, blauw of paars, kleuren die contrasteren met groen.

Trendkleur #3: color bomb

Mag er pit in je interieur zitten? Color bomb is een woontrend bomvol kleuren, die zorgt voor een speelse, jeugdige sfeer. Het populaire fenomeen speelt in op color blocking, omdat er contrasterende tinten in samenkomen. “Felle kleuren voegen niet alleen persoonlijkheid toe, ze laten je ruimte ook groter lijken”, zegt Evelyne.

Waar zo’n color bomb thuishoort? Overal, van het kleinste kamertje tot je woonkamer. “In een kantoorruimte kan zo’n kleurenmix energie en inspiratie geven, zeker als je een creatief beroep hebt. Of je brengt het naar een kinderkamer, waar het even goed stimulerend kan werken.” 

In kleine ruimtes zijn er no limits. “Maar in de rest van je interieur blijft doseren de boodschap. Werk met een accentmuur en gebruik de basiskleuren wit, zwart of grijs voor je andere muren. Zo hou je het gezellig en rustig.”

Color bomb doet je denken aan de retro interieurstijl, die kleuren zoals groen, oranje, blauw, geel verzamelt. Die mix duikt op in verschillende patronen, waaronder de XL-bloemenprint van Honey of de opgestapelde blokken van Color Blocks behang.

Fan van een retro twist, maar zachte tinten? Dankzij de barokke vormen van Vintage Twist of de art deco look van Arc behang reis je terug in de tijd. Door zulke gedempte kleuren te gebruiken, beland je bij de Scandinavische stijl

“Alles hangt af van de intensiteit van de kleuren en het effect dat je wil bereiken. Ben je van het principe ‘hoe opvallender, hoe liever’, dan kom je uit bij een eclectisch interieur met verschillende kleuren en patronen. Zwart-witte prints gecombineerd met goud, hout of antiek: het kan er allemaal.” In zo’n interieur hangt de idyllische kustlijn van Rivièra behang op z’n plaats.

Welke final touches rijmen met color bomb? “Zachte, rijke stoffen, zoals fluweel of satijn. Metaal past er ook mooi bij. En hout, maar dan in donkerbruin, zwart of wit”, sluit Evelyne af.

Benieuwd naar meer interieurinspiratie? Neem een kijkje in onze exclusieve WallHaus behangcollectie.

Bedankt aan Evelyne van Vlerken voor alle tips en tricks. Met haar bedrijf Jackie Woo geeft ze advies aan interieurliefhebbers zoals jij – en richt ze huizen in voor vastgoedmakelaars en projectontwikkelaars.

WallHaus x Sundae: ontdek onze nieuwste samenwerking

Na 9 jaar de oprichtster van Roomblush te zijn, heeft Eline Rousseau besloten een nieuw project te starten. In 2022 heeft ze haar nieuwe interieurconcept gelanceerd: Sundae.
Lees meer

Dit zijn de 3 grote interieurtrends van 2023

Je interieur een upgrade geven? Laat je inspireren door de drie grootste woontrends van het moment. Interieurstyliste Evelyne van Vlerken van Jackie Woo schetst hoe je die interieurideeën verwerkt in je favoriete ruimtes.

 

Lees meer
close