Dit zijn de 3 grote interieurtrends van 2023

Je interieur een upgrade geven? Laat je inspireren door de drie grootste woontrends van het moment. Interieurstyliste Evelyne van Vlerken van Jackie Woo schetst hoe je die interieurideeën verwerkt in je favoriete ruimtes.

Interieurtrend #1: shoreline dreams

Unwinden met het geluid van de golven op de achtergrond, terwijl zacht zand je tenen kietelt? Dankzij shoreline dreams haal je het ultieme zen-gevoel in huis. De combinatie van een dromerige sfeer met natuurlijke toetsen maakt er een Pinterest-proof interieurtrend van.

“De trend rijmt met de Japandi-stijl, een mengelmoes van Scandinavisch en Japans design. Gezellig minimalisme is daar het sleutelwoord”, legt Evelyne van Vlerken van interieurbureau Jackie Woo uit. “Door het samenspel van warmte en strakheid straalt je ruimte rust uit.”

Om contrast toe te voegen, speelt de Japandi-stijl met zwart. De rest van je kleurgebruik hangt af van de stijl die je wil onderstrepen. Welk palet je ook kiest, allebei doen ze je dromen van zandige stranden en een uitgestrekte kustlijn.

Een Scandinavisch design is lichter en neutraler. Wit, grijs en taupe komen vaak terug. De vervaagde penseelstreken van Sahara in beige en Sand in blauwgrijs sluiten daarbij aan. Die wazige lijnen ontdek je ook in de blauwe en grijze schakeringen van Arctic behang.

 

De Japanse stijl herken je aan rijke kleuren of aardetinten, zoals rood en terracotta. Daarmee creëer je warmte in je interieur. Japanese Landscape volgt de regels van de kunst: het mengt oranje en bruin in een rustgevend panorama van mistige heuvels. Mag het een tikje boho? Pampas behang verrast je met tijdloze, goudgele pluimen.

In een ruimte geïnspireerd door Japandi speelt Moeder Natuur de hoofdrol. Zo zijn de belangrijkste meubelstukken gemaakt van onbewerkt hout. Daar voeg je natuurlijke accenten aan toe, zoals linnen accessoires of groen uit de tuin. “Takken of planten kun je in een ruwe aardewerken vaas zetten die antiek oogt. Ligt de klemtoon op de Japanse stijl, dan zorgt terracotta voor extra pit”, zegt Evelyne.

Naast hout duiken ook andere materialen met een grove structuur op. Denk aan een tafel in travertin, een soort kalksteen die op marmer lijkt. Of een exemplaar in mortex, een decoratieve pleister met een betonlook.

Zo’n robuust karakter sluit aan bij wabi sabi, een Japanse levensfilosofie die de schoonheid van imperfectie omarmt. “Als die insteek je aanspreekt, kun je experimenteren met de kunstvorm kintsugi. Het principe: keramiek die gebroken is, zet je terug in elkaar. De barstjes accentueer je in goud- of zilverkleurige lak. Perfectly imperfect.” 

 

Wabi Sabi | Behang | WallHaus

Interieurtrend #2: forest glamping

Forest glamping combineert het mooiste van de natuur met rijke materialen. De interieurtrend zwaait de primitieve kampeerbeleving uit en vervangt ze door een luxueuze hotel vibe.

Evelyne: “Om die vibe in huis te halen, gebruik je warme, donkere tinten – denk aan olijfgroen, terracotta of bruin.” Zo speelt Palm Leaves met subtropische palmbladeren in vijftig tinten groen. Meerdere schakeringen van blauw ontdek je in Wood, waarmee je een ruwe houten muur creëert. Liever een panoramisch uitzicht? De hoge, smalle bomen van Morning Glory zorgen voor een gezellig, mistig tafereel. Of als het abstracter mag: Colorful Landscape behang beeldt een landschap in aardetinten uit.  

 

Zo’n forest glamping-print past zo goed als overal. “Je slaapkamer of woonkamer zijn plaatsen waar je tot rust wil komen. Als je hem daar ophangt, werk je best met een accentmuur. In kleinere ruimtes zoals je hal of toilet zijn er no limits. Daar kun je elke wand behangen, omdat er weinig andere spullen staan die de aandacht trekken.”

Die prints kun je even goed achterwege laten. Dankzij het warme groen van Harmony of de lichtbruine basis van Distressed Canvas behang blijf je toch in natuurlijke sferen.  

Meer dan andere trends vraagt forest glamping om duurzame keuzes. “Probeer je interieur aan te kleden met natuurlijke en gerecycleerde materialen, zoals hout, bamboe, rotan, jute of linnen. En gebruik spullen die lang meegaan of die je kunt upcyclen. Verf je lichte houten tafel in een andere kleur in plaats van ze weg te doen. Of maak kussens van oude plaids of gordijnen. Je verlichting vervang je best door zuinige ledlampen”, zegt Evelyne.

Verschillende interieurstijlen matchen met de trend. “In een industriële ruimte werk je met koude kleuren en gladde, ruwe materialen, terwijl je het in een Scandinavisch interieur licht en sober houdt. Voor een eclectische uitstraling mix je dan weer meerdere patronen en stijlen door elkaar.”

Interieurtrend #3: tropical romanticism

Van zachte vormen tot bloemen in XL-formaat: tropical romanticism combineert romantische vibes met natuurlijke elementen.

“Standaard passeren romantische, zachte tinten de revue, neem bijvoorbeeld pastels of varianten van beige of roze. Die brengen rust in je interieur”, zegt Evelyne. Door gedempte kleuren samen te brengen met ronde vormen fluistert Vintage Twist behang ‘relax, take it easy’.

Hou je van een ruimte met pit, dan kun je kiezen voor krachtige, stoere kleuren zoals oranje, rood, groen of mosterd. Zo’n opgewekte mix haal je in huis dankzij de bloemen in waterverf van Honey. Het extravagante boeket van Wild Flowers of de statement bladeren van Colored Leaves behang stelen de spotlights op een lichte achtergrond.

Om het romantische karakter te benadrukken, combineer je het kleurenpalet van je muren met sierlijke lijnen of prints. Organische vormen zijn ook van de partij – bogen of cirkels bijvoorbeeld. Die decoratie vul je aan met zachte texturen, zoals fluweel of kasjmier. Metaal of andere harde materialen kom je minder snel tegen. “Al geldt die regel niet voor messing, een samensmelting van koper en zink. De goudkleurige look daarvan zorgt voor een instant wow-effect.”

De tropical romanticism-trend laat je volledig tot z’n recht komen door een tropische twist te verwerken in je meubels of accessoires. “Hout, rotan of aardewerk zijn natuurelementen die goed matchen met zo’n romantische sfeer.”

Bij welke woonstijlen de trend aansluit? Evelyne legt uit: “Je beeldt je waarschijnlijk een landelijk interieur in met veel licht en groen. Voor tegenwicht kun je die stijl even goed combineren met een industrieel design. Zet bijvoorbeeld sierlijke, romantische bloemen op een strakke sokkel. Zo’n detail zorgt meteen voor een frisse, moderne toets.”

Je ziet: ofwel ga je all the way voor romantiek en creëer je een geheel, ofwel speel je met contrasten. Welke decoratie je ook toevoegt, zet vooral je eigenheid in de verf. “Een interieur vertelt maar een spannend verhaal als er persoonlijke elementen in verwerkt zitten.”

Benieuwd naar meer interieurinspiratie? Duik in onze exclusieve WallHaus behangcollectie.


Evelyne van Vlerken runt interieurbureau Jackie Woo. Ze geeft advies aan interieurliefhebbers zoals jij en richt huizen in voor vastgoedmakelaars en projectontwikkelaars.

Interieurinspiratie: dit zijn de 3 trendkleuren van 2023

Wat zijn de trendkleuren van het moment? Van aards tot fris en gedurfd: je ontdekt de top drie hier. Om de kleuren tot leven te brengen, deelt interieurstyliste Evelyne van Vlerken van Jackie Woo handige tips.

Lees meer

Ontdek het mooie resultaat van onze samenwerking met Sundae

Schitterend nieuws! WallHaus koos voor een samenwerking met Sundae. We hadden de eer om de Sundae 2.0 woning met statement behangpapier te voorzien. Lees snel verder en ontdek welke behangen werden gebruikt.
Lees meer
close